nlvlag devlag

Huur met vertrouwen

op Texel

facebook icon

Zoek en boek

Alle dorpen op Texel

Waddeneiland Texel herbergt zeven sfeervolle dorpjes en heeft bijna 17.000 inwoners (2016 januari). De meeste mensen wonen in het dorp met winkelhart Den Burg. Een echte badplaats is De Koog, terwijl het kleinste dorp De Waal juist authentiek is en een weldadige rust uitstraalt. Een echt vissersdorpje is Oudeschild met grote jachthaven. Ronduit schilderachtig zijn kerkdorp Oosterend en loods-dorp Den Hoorn. En slaat u op weg naar de vuurtoren vooral De Cocksdorp niet over, met haar vele winkeltjes en restaurants.

Inwoners van Texel

De eerste inwoners van Texel waren er waarschijnlijk al vanaf het midden van de Steentijd. Omdat ze geen dijken bouwden, woonden ze op hoge gebieden van het eiland. Bij opgravingen werden er resten gevonden van mensen. In 1415 heeft Texel (het gehele eiland) stadsrechten gekregen. Texel bestond vroeger uit twee eilanden, namelijk het zuidelijke Texel en het noordelijke Eierland. In 1630 werden de twee eilanden met elkaar verbonden door middel van een zanddijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in november 1944 honderden mannen uit Texel afgevoerd naar Assen door de Duitsers. Tot eind 1945 moesten zij werken aan de Atlanticwall. Texel zelf was ook onderdeel van deze wal. In 1945 werd Texel bevrijd door de Georgiërs. De Georgiërs op het eiland kwamen namelijk in opstand, de zogeheten Opstand van de Georgiërs. Tijdens deze opstand kwamen er veel mensen om en de Georgiërs die het hadden overleefd, zijn allen teruggekeerd naar de Sovjet-Unie

Den Burg

Den Burg met zijn middeleeuwse ronde stratenpatroon maakt op veel mensen de indruk van een stadje. Het is het grootste dorp van Texel. Het telt 7670 inwoners (2016); dat is ongeveer de helft van het aantal inwoners van Texel. Voor een dorp van deze omvang heeft Den Burg een uitgebreid winkelbestand. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat er veel toerisme is. In het dorp staat ook het gemeentehuis van de gemeente Texel. Ook heeft het een openbare bibliotheek, een bioscoop en een zwembad.

De Koog

De Koog is de enige echte badplaats van het eiland. Het dorp biedt alles wat een toerist zich kan wensen. Na een dagje strand wandel je zó naar de Dorpsstraat in het centrum van De Koog om een terrasje te pikken, lekker te eten of te shoppen in een van de vele winkeltjes. ‘s Avonds kun je er ook prima uitgaan in de cafés en discotheken die De Koog rijk is. Lang voor de bloeiperiode als badplaats heeft De Koog een bloeiperiode als vissersdorp gekend. De naam De Koog ontleent het dorp aan de ‘Cooghen’, de naam van inpolderingen in het begin van de 14e eeuw.

De Waal

De Waal is omgeven door landerijen. Het is een oud dorpje van verstilde schoonheid. Er is een museum, een galerie en een goed restaurant. De Waal is het kleinste dorp van het eiland en evenals Den Burg, Oosterend en Den Hoorn gebouwd op één van de keileemopduikingen. Aan de noordwest zijde van De Waal (Polderweg) is duidelijk zichtbaar hoe hoog het dorp ligt ten opzichte van de polder Waalenburg. De Waal telt iets meer dan 400 inwoners.

Oudeschild

Oudeschild is een dorp dat gelegen is aan de oostkant van Texel. Oudeschild telt circa 1500 inwoners. Het dorp ligt uitgestrekt achter de hoge deltadijk. De belangrijkste bezienswaardigheden in Oudeschild zijn de De Ruyterstraat, een kilometer lange straat met oude geveltjes, het witte historische kerkje en de monumentale molen De Traanroeier.

Het is ook de thuishaven van de vloot Texelse Noordzeekotters. In de weekends liggen deze in de vissershaven afgemeerd. In de 17e eeuw was Oudeschild een dorp met internationale betekenis dankzij de Rede van Texel. Hiervandaan vertrokken veel VOC-schepen. Het dorp beleefde toen een glorietijd. In de periode daarvoor heette het dorp nog ‘t Schilt. In het dorp is het Maritiem & Jutters Museum gevestigd met thema’s over het maritieme heden en verleden van Oudeschild.

Oosterend

Oosterend is een dorp aan de oostkant van Texel, ongeveer anderhalve kilometer van het wad gelegen. Oosterend telt circa 1300 inwoners. Visserij is een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van het dorp. Vroeger had Oosterend een eigen haven, maar deze is in de 19e eeuw verzand. De Oosterender vissers hebben hun schepen tegenwoordig in de haven van Oudeschild liggen. Dit zijn voornamelijk Noordzeevissers. Opmerkelijk is dat in Oosterend meer vissers wonen dan in het havendorp Oudeschild. De Hervormde Kerk van Oosterend, die gewijd is aan Sint Martinus, stamt uit de middeleeuwen, en karakteriseert het dorp. Even ten noorden van Oosterend staat de grote poldermolen Het Noorden. Ten westen staat aan de Waddenzee Kaap Oosterend.

Den Hoorn

Den Hoorn is het zuidelijkste dorp van Texel. Het ligt aan de rand van een uitgestrekt duingebied en is in het voorjaar omringd door bloeiende bollenvelden. Het charmante kerkje van Den Hoorn met zijn witte torentje schijnt het meest gefotografeerde object van Texel te zijn. De mooie geveltjes herinneren aan de tijd dat loodsen en walvisvaarders dit hooggelegen dorp op de zuidpunt van Texel bevolkten. Nabij Den Hoorn ligt ‘t Horntje, de plaats waar sinds 1962 de veerboten aanleggen. In dit gehucht zijn twee nationale wetenschappelijke instituten gevestigd. Duidelijk zichtbaar vanaf de veerboot is het NIOZ, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Even verderop ligt het Instituut Alterra (voorheen IBN), het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek.

De Cocksdorp

Op de noordpunt van Texel, vlakbij de vuurtoren, ligt De Cocksdorp. De Cocksdorp telt ruim 1200 inwoners In het jongste dorp van het eiland heerst een echt vakantiesfeertje. Toeristen uit de nabijgelegen vakantieparken bezoeken graag de vele restaurantjes en winkeltjes in de Kikkertstraat. Vanaf de dijk even buiten De Cocksdorp heeft men een indrukwekkend uitzicht over de Waddenzee.

Texel ligt in het noorden van Noord-Holland en is ook de noordelijkste gemeente van die provincie. Texel ligt in het westen van de Waddeneilanden. Omdat Texel een eiland is, grenst het niet via het land aan andere gemeente, maar wel via het water. De Waddenzee is namelijk ook verdeeld in grenzen tussen gemeenten. Op het water grenst Texel in het zuiden aan Den Helder, in het zuidoosten aan Hollands Kroon, in het oosten aan Harlingen en in het noordoosten aan Vlieland. Texel heeft zelf ook een stuk water om zich heen, een stukje Waddenzee en een stukje Noordzee. "De Razende bol” zandplaten Noorderhaaks en de Zuiderhaaks behoren tot Texel.

Telefoon WhatsApp Email Facebook Adres